Curtea Comediantilor

in lucru
CURTEA COMEDIANTILOR - Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala

In anul 2000 regizorul Mihai Serghei Todor (regizorul si liderul Companiei Studio24, initiator al Festivalului Medieval de la Sighisoara) si scenografa Clara Daranga (scenografa companiei) sunt invitati de Compania Specimen Teatro din Lecce pentru o colaborare artistica multipla.
Unul din proiecte era legat de participarea la o serie evenimente locale cu  momente de teatru medieval si de commedia dell'arte, dans medieval, muzica traditionala, expozitie de costume, arme, instrumente medievale, steaguri... adunate sub denumirea La Corte degli Commedianti (denumire ticluita de regizorii Mihai Serghei Todor si Salvatore Gervasi).
Dupa succesul colaborarii de la Lecce, Otranto, Ostuni cei doi lideri de Companii teatrale hotarasc sa continue aceasta idee si sa o reia si in Romania. Si cum in anul 2000 actorul Gabriel Apostol (si el initiator al Festivalului) coordona festivalul Curtea Comediantilor ajunge la Sighisoara (continuand ideea Atelierelor de Teatru Medieval), iar la deschiderea Festivalului, Curtea isi deschidea portile intr-un spatiu din Cetate ca un moment aparte in cadrul Festivalului, dar independent ca organizare avand in mare parte finantare proprie si program artistic propriu.

Bineinteles ca a fost un succes fulminant: trei zile de momente artistice ce aduceau aminte de vechii ambulanti ai evului mediu, renascentist si chiar baroc. Au fost spectacole de Commedia dell'arte (Gli amori di Pulcinella, Incuracturile lui Brighella, Umbre suntem), de poezie si muzica medievala (Truverii), parade de costume, concerte traditionale si medievale (Tarantella del sud - Specimen Teatro, Lecce), ateliere deschise.


2001 - tot la Sighisoara, dar si Bucuresti
2002 - Bucuresti unde se desfasoara Prima Cina medievala
2003 - Curtea Comediantilor se muta la Rasnov
2004 - Curtea Comediantilor - Rasnov si Bucuresti
2005 - Rasnov, Bucuresti, cu reprezentatii si la Sighisoara
2006 - Rasnov, Bucuresti, reprezentatii la Sighisoara si Suceava
2007 - Rasnov, Sighisoara, Sibiu, Bucuresti, si reprezentatii la Suceava
2008 - Rasnov, Bucuresti, reprezentatii la Sighisoara
2009 - Rasnov, Bucuresti, reprezentatii la Sighisoara
2010 - Peregrinari ale TRUVERILOR prin Medias, Cincu, Biertan / Stagiunea Comediantilor in Sighisoara, Ateliere si Stagiune in Rasnov 2011 - Ateliere in Rasnov; TRUVERII Peregrinatio in Somartin, Albota, Fagaras, Suceava, Altana